Scheiding van structuur en presentatie.

Bron: http://www.sceneone.nl/algemeen/structuur_inhoud.php

Titel: HTML en CSS tutorials

Auteur: Wybe Weysters

Wanneer je jezelf wat meer gaat verdiepen in de manier van webdesign die ik op deze pagina's beschrijf zul je regelmatig de opmerking tegenkomen dat scheiding van structuur en presentatie belangrijk is.

Met structuur bedoel ik de hiërarchische structurering van de inhoud op een pagina d.m.v. de markup - de HTML (Hyper Text Markup Language). Met de presentatie bedoel ik de opmaak van je inhoud: de opmaak van de teksten, de afbeeldingen, de navigatie en de positionering van de elementen op je pagina. Dit doe je in de stylesheet - de CSS (Cascading Style Sheet).

Structuur is HTML, presentatie is CSS

Het is dus de bedoeling dat je de verschillende elementen die je in een pagina wilt gebruiken vastlegt in de HTML en dat je vervolgens de opmaak en positionering van die elementen vastlegt in de CSS. Met andere woorden:

Als je de structuur van je pagina op een goed doordachte manier in je HTML vastgelegd hebt kun je het uiterlijk van een pagina volledig veranderen door te wisselen van CSS omdat de HTML en CSS volkomen los staan van elkaar.

Bekijk dit eenvoudige voorbeeld maar eens.

Voordelen

Wanneer je werkt volgens deze schone, overzichtelijke en professionele regels bouw je websites die:

Voor een aantal sterke staaltjes van scheiding van structuur en presentatie moet je voor de aardigheid de zengarden eens bezoeken

naar het begin van de pagina