Dynamische navigatie met een php menu

Bron: http://www.sceneone.nl/tips_tricks/php_menu.php

Titel: HTML en CSS tutorials

Auteur: Wybe Weysters

Ik krijg regelmatig de vraag van bezoekers van mijn website hoe de navigatie van deze site werkt, het menu aan de linkerkant dus.

De site is veel te groot om een statisch menu te hebben. Dat zou in het onderhoud te veel werk betekenen. Ik zou immers iedere keer als ik een nieuwe pagina aanmaak en dus een nieuw linkje aan het menu toevoeg op iedere pagina door de hele website heen overal dat linkje toe moeten voegen.
Het werkt natuurlijk veel eenvoudiger als ik dat menu maar op één plaats hoef aan te passen.

Dynamische opbouw

En zo werkt het ook. het menu zit in één bestand en wordt (via php) ge-include in alle pagina's waar ik het hebben wil. Ik hoef een wijziging dus maar op één plaats uit te voeren.

Het menu wordt door middel van PHP opgebouwd. Door het gebruik van PHP kan ik de opbouw van het menu afhankelijk maken van factoren die ik zelf kan bepalen en daardoor kan ik het gedrag van het menu wat dynamischer maken.

Een beetje PHP kennis is een must

Hoe de opbouw van het menu precies in zijn werk gaat leg ik uit in de zip die je hier kunt downloaden.
Dat wil zeggen, ik biedt een aantal bestanden aan met daarin een korte uitleg en de nodige code. Dit moet genoeg zijn om het te kunnen begrijpen.

Ik ga er vanuit dat je enige kennis van PHP hebt en dat je een beetje begrijpt wat er op de server gebeurd op het moment dat een PHP bestand opgevraagd wordt.

HTML en CSS tutorials

Zoals je wellicht weet bestaat deze website uit HTML en CSS tutorials en niet uit PHP tutorials. Maar omdat zoveel mensen er naar vragen maak ik een uitzondering. Ik ben immers de rotste niet ;-)

Ik ga het hier dus niet helemaal uitleggen. Ik heb in de 'index.php' en in de 'navigatie.php' een aantal comments toegevoegd. Ik ga er vanuit dat, dat voldoende uitleg is en dat je er daarmee wel uitkomt.

Je kunt de bestanden voor het PHP menu hier downloaden

Succes en plezier ermee!

naar het begin van de pagina